Alimentație sănătoasă – 5 super alimente pe care să le incluzi în dietă

Alimentație sănătoasă – 5 super alimente pe care să le incluzi în dietă
Alimentația a devenit un subiect extrem de popular în ultimii ani, tot mai multe persoane preocupându-se de produsele pe care le cumpără, din diverse raționamente. Fie că suferă de intoleranțe sau alergii, vor o siluetă perfectă sau pur și simplu au grijă de sănătatea organismului lor, oamenii încep să se informeze mai mult înainte de a face o alegere când vine vorba de mâncare. Mai mult, nutriționiștii au ajuns la mare căutare, fiind promovați atât în sălile de sport, cât și în spațiul online, tot mai frecventat în zilele noastre. De aici s-a născut și conceptul de super aliment, adică un produs cu calități nutritive excelente, care poate reprezenta o variantă mult mai sănătoasă la alte produse cunoscute pe care obișnuiam să le folosim. Quinoa, hrișca, chia, meiul sau varza kale sunt astfel de exemple recunoscute pentru beneficiile pe care le oferă organismului, datorită conținutului mare de vitamine, enzime, minerale și aminoacizi sau antioxidanți.

Quinoa

Quinoa este o cereală cu o valoare nutritivă deosebită, apreciată și datorită faptului că se prepară extrem de simplu și rapid. Are puține contraindicații, este ușor de inclus în orice dietă și se găsește în multe varietăți în magazine (spre exemplu, ca variantă de mic dejun, terciul cu quinoa) . Originară din Peru și Chile, quinoa se prepară prin fierbere, fiind asemănătoare orezului. Conține vitamina B1, B2, B3, B6, B9, vitamina E, calciu, fier, magneziu, mangan, fosfor, potasiu, sodiu și zinc și poate fi introdusă cu succes și în alimentația copiilor, începând de la vârsta de 8 luni. Se digeră ușor de către organism, fiind totodată sățioasă și versatilă - se poate folosi inclusiv în prepararea deserturilor. Bogată în proteine, este o sursă de energie, ajută la circulația sanguină, îmbunătățește metabolismul și funcțiile creierului. De asemenea, quinoa este recomandată și pentru reglarea nivelului de colesterol, are proprietăți anticanceroase și antiinflamatorii și previne apariția unor boli cardiovasculare.

Hrișca

Hrișca a fost folosită în bucătăria noastră din timpuri străvechi, însă dată uitării pentru o perioadă, pentru ca mai apoi, să revină în forță în farfuriile noastre. Hrișca nu este o cereală, ci o plantă ierboasă, originară din zona Asiei. Popularitatea ei se datorează mai ales faptului că nu conține gluten, are puține grăsimi și calorii, nu conține carbohidrați și este bogată în fibre. Sursă de proteine vegetale, hrișca conține vitamina E, seleniu, acid fitic, acid fenolic și vitamina C. Datorită conținutului de fibre, este un aliment cu rol important în menținerea digestiei și a unui nivel redus al colesterolului. Scade tensiunea arterială, reduce inflamația, ajută la circulație și accelerează procesul de recuperare al organismului în urma unor factori de stres. Hrișca poate fi introdusă în alimentația copilului după vârsta de 8 luni pentru că oferă nutrienți esențiali și poate fi folosită la prepararea unor dulciuri de casă, precum clătitele

Chia

Chia provine din Mexic și Guatemala și se înrudește cu menta. În mod deosebit, mai utilizate sunt semințele, pentru valorile lor nutriționale deosebite. Renumele lor se datorează promovării în rândul persoanelor interesate de un stil de viață sănătos și echilibrat, al vegetarienilor, veganilor și raw veganilor care utilizează semințele de chia în prepararea mic dejunului, a unor smoothie-uri sănătoase sau a deserturilor cu fructe proaspete. Semințele de chia au un conținut ridicat de fibre, proteine, vitamine, sodiu, potasiu, calciu, magneziu, fier și fosfor, ce contribuie în mare măsură la asigurarea unui organism bine hrănit și sănătos. Conținutul lor mare de fibre ajută la reglarea digestiei și combate constipația, iar faptul că sunt sățioase și alungă poftele, le fac un adevărat prieten în curele de slăbire. De asemenea, conțin multe minerale, ce întăresc sistemul osos, ajută la o memorie mai bună, scad nivelul colesterolului din sânge și sunt potrivite pentru persoanele cu intoleranță la gluten pentru că nu conțin această substanță. Nu au contraindicații, însă e bine să limităm cantitatea zilnică la 1-2 linguri și să fie evitate de persoanele care suferă de hipotensiune, femeile gravide sau care alăptează.

Meiul

Meiul este de multe ori denumit și regele cerealelor, fiind originar din China și mai cunoscut sub numele de păsat. În prezent, este comercializat ca un produs dietetic, bogat în nutrienți precum: vitamina A, vitamina C, vitamina B1 și B2, folat, potasiu, fosfor, magneziu, calciu, sodiu și fier. Beneficiile lui sunt extrem de numeroase și importante pentru sănătate: tratează probleme de circulație, ajută în curele de slăbire, reduce riscul apariției cancerului de colon, scade tensiunea arterială, previne apariția bolii celiace și a diabetului, este o sursă bună de antioxidanți, combate crampele menstruale. Aceasta pseudo cereală nu conține gluten, motiv pentru care poate fi inclusă fără probleme în dietă de persoanele cu intoleranță la gluten sau la alte cereale care provoacă alergii.

Varza kale

Cunoscută sub numele de varza țăranului, varza kale este un super alimente bogat în nutrienți și cultivat de peste 2000 de ani. La noi în țară nu este foarte populară, însă conținutul ei și beneficiile pe care le oferă organismului sunt motive cât se poate de întemeiate să o includem în dietă cât mai des. Originară din sudul și vestul Europei, kale este o legumă crocantă potrivită pentru salate sărace în calorii. În conținutul ei, regăsim vitamine și minerale precum fibre, calciu, fier, magneziu, fosfor, vitamina C și zinc. Pe lângă acestea mai regăsim: vitaminele A, B5, B6, E si K, acid folic, niacină, sodiu și mangan. Toate acestea ajută la susținerea sănătății oaselor, ochilor și a creierului, la prevenirea cancerului, reducerea colesterolului, detoxificarea organismului și la o piele și un păr mai sănătoase. În plus, varza kale e de ajutor celor care încearcă să slăbească, pentru că are puține calorii și oferă o senzație de sațietate mult timp. Varza kale este și foarte bogata în apă (84%), contribuind astfel la o hidratare corespunzătoare.
 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!