Angorjarea sau tumefierea glandei mamare reprezintă pregătirea fiziologică a sânului pentru alăptarea propriu-zisă, care apare din a doua sau a treia zi după naștere, în funcție de felul acesteia. Angorjarea sânilor este dureroasă, poate fi însoțită de febră moderată și reprezintă unul dintre motivele pentru care o mamă renunță la alăptare mai devreme decât planificase. Când secreția lactată se instalează, sânii pot deveni plini, grei, dureroși și sensibili. Drenajul limfatic nu se poate face bine, laptele nu mai curge ușor și crește presiunea asupra canalelor de lapte, din cauza edemului local.
Cauzele angorjării sânilor
Angorjarea sânilor este un fenomen care poate avea multe cauze. Una dintre ele ține de întârzierea momentului alăptării, de aceea alăptarea la cerere este modalitatea cea mai simplă de a preveni angorjarea sânilor, pentru că lactația se instalează pe principiul cererii și ofertei, în funcție de nevoile bebelușului. Purtarea unui sutien nepotrivit este de asemenea un factor care duce la comprimarea sânului și la angorjare, dar și atașarea copilului la sân într-o poziție incorectă, ceea ce duce la un transfer de lapte insuficient. Angorjarea se poate instala și atunci când bebelușul începe să sugă mai puțin decât în mod obișnuit – fie când începe diversificarea, fie când are un apetit redus, fie când refuză sânul pe parcursul alăptării sau atunci când mama întrerupe alăptarea brusc.
Simptomele angorjării includ întărirea sânilor, aceștia pot să își mărească volumul, devin tari, dureroși, roșii și fierbinți. Aplatizarea mameloanelor și dificultatea atașării bebelușului la sân este și ea un semn. Sânul va deveni un balon umflat tare cu aer pe care bebelușul trebuie să-l prindă cu gurița. Îi va fi aproape imposibil. Se poate instala și o stare febrilă de aproximativ 38°C și mama se poate chiar confrunta cu apariția unor noduli limfatici în zona axilei.
Tratarea sânilor angorjați
Pentru a trata aceste dureri, există câteva metode ce pot fi aplicate atât înainte de alăptare, cât și în timpul ei. Înainte de alăptare, se poate aplica o compresă caldă pe sânul angorjat cu rolul de a decongestiona canalele. Și dușurile calde ajută în acest caz. Masajul ușor al sânilor dinspre piept spre mamelon poate avea efecte benefice. Se folosesc mișcări circulare până când sânul se simte mai moale. În timpul masajului poți vedea laptele ieșind din sâni, un semn foarte bun că trebuie să continui.
În timpul alăptării, de folos sunt compresiile făcute asupra sânului astfel încât bebelușul să extragă suficient lapte din sân. Alternează diversele poziții de alăptare pentru a dezangorja cât mai mult anumite zone ale sânului, cum ar fi axila.
Din fericire, acționând la timp, în maximum 48 de ore aceste simptome pot dispărea complet. Altfel, ele pot dura și până la 10 zile, în cazul în care nu se agravează mai mult, situație în care este esențial să se consulte un medic de specialitate.
Dacă se alăptează cu biberonul, iar mama suferă de angorjare după naștere, se folosesc una din următoarele metode pentru ameliorarea disconfortului:
- se evită pomparea sau eliminarea unei cantități mari de lapte din sâni pentru că acestea stimulează lactația și agravează angorjarea. Se îndepărtează o cantitate de lapte suficientă pentru ca mama să se simtă mai confortabil.
- se folosește gheața
- se pot aplica frunze crude de varză
- se utilizează sutiene potrivite
- se administrează antiinflamatoare
Toate mamele se confruntă cu angorjarea sânilor, însă o dată ce problema este depășită, vă puteți bucura de o experiență unică, ce are rolul de a întări și mai tare legătura dintre copil și mamă și a-l ajuta să crească mare și puternic. Laptele matern are compoziția ideală (lipide 55%, glucide 38% şi proteine 7%), transformându-l în alimentul perfect pentru copilul tău. În plus, conține imunoglobuline, lactoferină, seleniu, betacaroten și fibre prebiotice, care ajută la întărirea sistemului imunitar.