Alăptarea este un subiect discutat în zilele noastre, fiind multe persoanele publice care promovează acest obicei, pe cât de natural, pe atât de sănătos. Există și păreri care spun că alternativele găsite în comerț au avansat foarte mult datorită științei și pot suplini cu succes laptele matern pentru că furnizează nutrienții necesari dezvoltării celui mic. Totuși, laptele de mamă rămâne cel mai bun aliment pentru bebeluș, fiind o masă completă până la vârsta de 6 luni. În plus, actul în sine de a alăpta contribuie la dezvoltarea unei legături și mai puternice între copil și mamă. Contrar unor opinii, cu sprijin și informare corectă, orice mamă poate alăpta, chiar dacă lactația se formează diferit la fiecare femeie în parte, iar primele săptămâni se pot dovedi o adevărată provocare. Beneficiile alăptării, atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș sunt o motivație suficient de puternică pentru ca proaspăta mămică să nu renunțe atât de ușor la ideea de a alăpta.
1. Laptele matern conține toți nutrienții de care are nevoie bebelușul
Organizația Mondială a Sănătății recomandă laptele matern ca unic aliment pentru copil, până la vârsta de 6 luni pentru că se consideră că are în compoziție toate substanțele de care cel mic are nevoie pentru a se dezvolta armonios. Acesta conține și anticorpi, necesari organismului fragil al bebelușului, pentru a lupta cu bolile și infecțiile. Din punct de vedere nutrițional, laptele matern este o hrană completă, o combinație perfectă de proteine, grăsimi, carbohidrați și nutrienți. Lista impresionantă de minerale și vitamine include potasiu, sodiu, calciu, magneziu, fosfor, vitamina A, vitamina C si vitamina E, acizi grași omega 3 și omega 6 - esențiali pentru dezvoltarea creierului și a sistemului nervos al bebelușului.
2. Laptele matern contribuie la dezvoltarea văzului, vorbirii și a sistemului osos
Alăptarea scade riscul de moarte infantilă și conform unor studii, bebelușii alăptați la sân au un risc mai mic de a dezvolta mai târziu boli cardiovasculare, afecțiuni respiratorii, cancer și diabet. Prin supt, musculatura feţei şi a obrajilor precum și dentiţia copilului se dezvoltă armonios, ceea ce va avantaja dezvoltarea vorbirii, mai târziu.
3. Laptele matern se schimbă după nevoia celui mic
Vei remarca că laptele matern nu este la fel pe tot parcursul alăptării, ci se schimbă pentru a ține pasul cu nevoile bebelușului și a-i furniza ceea ce are nevoie. La început este apos pentru că scopul lui este de a potoli setea și a hidrata organismul, apoi laptele devine mai bogat și cremos, pentru că este plin de grăsimi bune care potolesc foamea celui mic. Laptele se schimbă şi în timpul perioadei de lactaţie, pe măsură ce bebeluşul răreşte orele de masă. Nu doar compoziția este diferită, ci și gustul lui poate să difere în raport direct cu alimentația mamei, ceea ce înseamnă că un copil alăptat e posibil să accepte mai uşor gusturi noi când trece la mâncăruri solide. Medicii recomandă ca mama să acorde o atenție deosebită alimentelor pe care le consumă în perioada alăptării, să evite ceapa și usturoiul, alcoolul și cafeaua, zahărul și ciupercile. De asemenea, o hidratare corespunzătoare este indicată în perioada alăptării.
4. Alăptarea creează o legătură specială între mamă și copil
Încă din burtă, legătura mamă-bebeluș este fără asemănare, însă alăptarea este un proces natural, de hrănire a celui mic, care întărește și mai mult această relație. Contactul piele pe piele are numeroase beneficii pentru cel mic, ajută la relaxare și un somn mai bun, îl liniștește, îl face să se simtă protejat, oferă încredere și confort. Este o experiență unică și pentru mamă, care are ocazia de a trăi ceva special cu care nu se mai poate întâlni în alte contexte, de-a lungul vieții.
5. Alăptarea are beneficii pentru sănătatea mamei
Alăptarea este și o formă naturală de contracepție, pentru că se știe că femeile care alăptează au șanse mai mici de a rămâne însărcinate după ce au născut. În plus, favorizează scăderea mai rapidă în greutate și revenirea la forma dinaintea sarcinii, pentru că este un proces prin care se consumă multe calorii. Mai exact, sunt necesare între 500 și 700 de calorii pe zi pentru producția de lapte matern. Alăptarea protejează mama de cancer de sân și de cancer ovarian. De asemenea, în cazul femeilor care îşi hrănesc micuţii pe cale naturală, riscul de a face osteoporoză sau diabet de tip 2 este mai scăzut.
6. Alăptarea este comodă și igienică
Fiind un proces natural specific tuturor mamiferelor, alăptarea este și comodă, nefiind nevoie de echipament special, doar de mamă și de cel mic. Tot ce trebuie să faci, în cazul în care mulgi lapte matern, este să speli pompa de sân o dată la 24 de ore. În rest, cu excepția unor episoade de presiune, durere sau iritație locală, alăptarea se poate desfășura fără probleme, oricând.
7. Alăptarea este gratuită
Un alt mare avantaj al alăptării este că laptele matern este gratuit. Există în mod natural, nu trebuie cumpărat și e acolo 24 din 24 de ore, oricând are nevoie copilul, pentru a răspunde nevoilor sale de hidratare și hrană.
Desigur, decizia de a alăpta sau nu copilul îi revine 100% mamei, însă este important ca această decizie să fie luată în cunoștință de cauză, printr-o informare corectă, de la specialiști în domeniu. După ce mămica va analiza avantajele și neajunsurile acestei metode de hrănire, poate decide ce este mai bine, atât pentru organismul ei, cât și pentru o dezvoltare armonioasă a bebelușului său.