Boala celiacă – o dietă fără gluten ca tratament

Boala celiacă – o dietă fără gluten ca tratament
Boala celiacă, mult mai cunoscută ca intoleranța la gluten, este o afecțiune autoimună care declanșează o inflamație la nivelul intestinului. Acest lucru provoacă probleme în ceea ce privește absorbția nutrienților, fapt ce duce la și mai multe afecțiuni. Practic, persoana care este intolerantă la gluten va avea o reacție imună la consumul acestei proteine, care se găsește de regulă în grâu, orz și secară. Din păcate, la fel ca în cazul altor alergii sau intoleranțe alimentare, boala celiacă nu are un tratament. Pacientul trebuie să își adapteze dieta alimentară pentru a evita consumul alergenului, fapt ce poate ajuta la gestionarea simptomelor și la promovarea vindecării intestinale.

Importanța unei diete fără gluten

Importanța adoptării unei diete fără gluten vine din complicațiile pe care boala celiacă netratată le poate avea. Malnutriția se află în capul listei ca frecvență, cauzată de imposibilitatea absorbției eficiente a nutrienților. Acest lucru poate duce la anemie și la pierderea în greutate, iar la copii, malnutriția poate provoca o creștere lentă și o statură mică. Alte complicații includ:

- Slăbirea oaselor cauzată de malabsorbția calciului și a vitaminei D
- Infertilitate și avort
- Intoleranță la lactoză
- Probleme ale sistemului nervos
- Cancer (persoanele cu boală celiacă ce nu urmează o dietă fără gluten au un risc mai mare de a dezvolta mai multe forme de cancer)

O dietă fără gluten este esențială pentru persoanele cu boala celiacă, dar sănătoasă și recomandată și pentru persoanele fără intoleranță la această proteină. De la reducerea durerilor articulare și a celor de cap, la un nivel mai crescut de energie și o piele mai sănătoasă, dieta fără gluten devine o opțiune pentru tot mai multe familii. Este de asemenea promovată de către medici din mai multe specialități, inclusiv nutriționiști și dieteticieni, pentru beneficiile ei.

Alimente interzise în dieta fără gluten

Regimul alimentar este soluția terapeutică numărul 1 a intoleranţei la gluten. Tratamentul ce constă într-o dietă fără gluten trebuie respectat toată viața. Cele trei cereale care conţin gluten sunt: grâul, orzul şi secara. Orice produs alimentar care conţine cel puţin una dintre acestea poate duce la declanşarea simptomelor specifice bolii celiace. Așadar, aceste alimente vor fi interzise pentru un pacient cu intoleranță la gluten:

- cereale, făină sau pâine din grâu, orz, secară
- paste făinoase din făină de grâu
- lapte și derivate din lapte
- carne şi preparate din carne ce conţin făină de grâu, orz, secară
- brânză
- legume preparate industrial
- grăsimi
- dulciuri și deserturi
- băuturile și supele instant
- oțetul alb, piperul alb, ketchup, muștar


Alimente permise în dieta fără gluten

Dieta fără gluten necesită foarte multă grijă, întrucât și cantitățile nesemnificative periclitează starea intestinului subțire. O astfel de dietă trebuie să se bazeze pe produse naturale:

- produse din carne și pește, neprocesate, chiar congelate sau la conservă, însă fără sosuri
- produse lactate fără lactoză
- ouă
- fructe și legume proaspete, congelate sau conservate
- nuci
- cereale și pseudocereale: hrișca, porumb, linte, psyllium, quinoa, orez, soia, tapioca, mei
- produse de panificație din făină de porumb, făină de soia, făină de linte, de orez, de hrișcă, de mei
paste fără gluten
- pasta de tomate, tahini, gem, miere, sirop de arțar, cacao, toate tipurile de oțet fără malț, chipsuri din porumb, floricele, ceai, cafea, vin

ORGRAN Health & Nutrition este un brand cu istorie, fondat în anul 1984 de către frații Buontempo, care au înțeles foarte bine nevoile persoanelor cu alergii alimentare și au decis să vină pe piață cu o serie de alternative fără gluten și alergeni. Brandul este dedicat persoanelor care suferă de boala celiacă și de diverse alergii, produsele fiind disponibile în peste 55 de țări din întreaga lume. Fabrica ORGRAN este una dintre puținele fabrici din lume unde se produc alimente 100% fără gluten, potrivite pentru persoanele care suferă de alergii. Pe liniile de producție sunt fabricate o gamă variată de alimente, evitând cu succes cei mai cunoscuți alergeni alimentari, astfel că toate produsele sunt vegane, lipsite de gluten, grâu, ouă, lactate, drojdie, nuci și soia. Brandul ORGRAN este disponibil în România prin Next Step Investments, companie ce a luat naștere din dorința de a pune la dispoziția familiilor din România produse naturale și sigure pentru toți membrii. 
 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!