Zahărul este unul dintre cele mai utilizate ingrediente în fabricarea produselor existente pe piață. Din păcate, nu se găsește doar în dulciuri și deserturi, ci în orice aliment procesat, astfel că putem ingera o cantitate enormă de zahăr, fără ca măcar să ne dăm seama. Copiii au în mod deosebit o atracție față de el, iar mulți părinți se tem că vor dezvolta o dependență ce va atrage după sine consecințe nedorite pe termen lung. Studiile au demonstrat că acei copii care devin supraponderali până la vârsta de 2 ani au șanse mai mari să fie supraponderali și ca adulți, conducând la un risc crescut de probleme de sănătate. Așadar, cum ne ferim de acest pericol?
Simptomele dependenței de zahăr la copii
Principalul semnal care ar trebui să atragă atenția unui adult este legat de comportamentul celui mic. Copilul care prezintă o dependență de zahăr devine mult mai ușor irascibil, are schimbări bruște de dispoziție, este agitat și poate vorbi prea mult, însă odată ce primește dulciuri, aceste simptome vor dispărea. Dependența de orice substanță presupune un consum prea mare din acel aliment, deci o exagerare necontrolată. De aceea, copiii cu dependență de zahăr tind să exagereze și în ceea ce privește consumul de mâncare, în general, pentru că, odată cu trecerea timpului, organismul simte nevoia să mărească doza pentru a se simți confortabil.
O atenție sporită trebuie acordată și carbohidraților, pentru că aceștia devin zahăr în organism, astfel că dependența de zahăr nu se referă doar la ciocolată sau bomboane, ci și la produse de patiserie, pâine, covrigei, chipsuri. Toate aceste gustări nesănătoase întăresc dependența de zahăr, chiar dacă aparent nu au nicio legătură cu dulciurile.
Riscurile consumului de zahăr la copii
Deși furnizează energie pe moment, zahărul nu conține nutrienți necesari unei dezvoltări sănătoase a organismului. Zaharul poate favoriza consumul excesiv de alte alimente și băuturi, ceea ce duce la creșterea în greutate și la alte probleme de sănătate asociate obezității. Printre acestea se numără diabetul, hipertensiunea arterială, boli cardiace, afecțiuni tiroidiene și cancer. Consumul crescut de dulce poate reduce pofta de mâncare – mai ales pentru alimente sănătoase și nutritive. Zahărul consumat în exces crește și riscul de a dezvolta carii dentare. Asta pentru că zaharurile rămân în contact cu dinții, iar bacteriile de la nivelul gurii le transformă în acizi care le afectează smalțul.
Copiii sunt mult mai sensibili decât adulții la efectele nocive ale zahărului. La 5 ore de la consumul unei cantități mari de zahăr, nivelul adrenalinei se menține la un nivel de 10 ori mai ridicat decât în condiții normale, ceea ce va afecta capacitatea de concentrare și procesul de învățare. Motivul se explică prin faptul că în perioada copilăriei, creierul copiilor este într-o etapă activă de dezvoltare.
Cum combați dependența de zahăr?
Atunci când suspectezi că cel mic a dezvoltat o dependență de zahăr, e esențial să iei măsuri și să limitezi cantitatea consumată, până când o elimini complet din dietă. Desigur, acest lucru se va face treptat și cu multă răbdare. Iată câteva sfaturi care te pot ajuta:
- optează pentru alimente acre - gustul acru combate pofta de dulce așa că un borș, murăturile sau citricele pot fi de mare ajutor
- hidratarea este esențială - un organism hidratat nu va resimți senzația de foame atât de des, iar pofta de dulce este și ea ținută sub control. În plus, un consum ridicat de apă stimulează detoxifierea organismului și elimină toxinele din corp, inclusiv zahărul
- alege cât mai multe legume - legumele, crude sau gătite, sunt bogate în vitamine, minerale, antioxidanți și fitonutrienti, fiind de ajutor atunci când vrei ca cel mic să renunțe la zahăr.
- alege alimente bogate în proteine, grăsimi sănătoase și fibre - pentru că vor ține senzația de foame la distanță. Alimentele recomandate sunt ouăle, nucile, avocado, uleiul de măsline, hummusul, somonul sau carnea de pui.
- optează pentru variante fără zahăr - din fericire, există acum și alternative fără zahăr prin care cel mic se poate bucura de o gustare dulce, fără ca sănătatea să îi fie pusă în pericol.
Foarte importantă în asigurarea unei diete sănătoase pentru cel mic este atenția pe care o acordăm citirii etichetelor. Pericolul vine din faptul că acesta se poate regăsi în alimente sub alte denumiri precum nectar de agave, sirop de orez brun, sirop de porumb bogat în fructoză, dextroză, suc de trestie evaporat, glucoză, lactoză, sirop de malț, melasă, zaharoză. Zahărul se poate ascunde și în alimentele care la prima vedere nu par periculoase. Deși nu par dulci, ketchup-ul, sosul de barbecue și cel de paste, sosurile pentru salate sau pâinea pot conține foarte mult zahăr.
De reținut este și că odată zahărul eliminat din dieta copiilor, este posibil ca acesta să se simtă rău, apărând stări de oboseală, apatie și nervozitate. Din fericire, aceste senzații dispar destul de repede, așa că nu te îngrijora și continuă să dai celui mic doar produse nutritive, care să îl ajute în dezvoltare. Produsele de la Orgran sunt naturale și de calitate, fără zahăr, grâu, lapte, ou, soia, drojdie sau organisme modificate genetic. Sunt fabricate astfel încât să corespundă nevoilor nutriționale speciale ale celor mici, ale persoanelor cu boala celiacă sau ale vegetarienilor.