EXPUNEREA LA SOARE ÎN TIMPUL SARCINII

EXPUNEREA LA SOARE ÎN TIMPUL SARCINII
Soarele este foarte periculos pentru orice persoană, însă riscurile cresc exponențial atunci când vorbim despre femeile însărcinate. Cremele cu protecție solară nu sunt suficiente și mai ales pentru viitoarele mame care își petrec concediul la mare, prevenția este esențială pentru a nu pune în pericol sănătatea lor și a viitorilor copii. Desigur, sarcina nu înseamnă că viitoarea mamă nu se va mai expune deloc pe plajă și că nu se va putea bucura de concediu și relaxare, ci doar că situația specială în care se află impune niște reguli stricte de urmat. De reținut este că atâta timp cât nu se face abuz de timpul petrecut la soare, totul este în regulă, atât pentru mamă, cât și pentru copil.

Riscuri ale expunerii la soare pentru femeile însărcinate

Sarcina presupune numeroase schimbări în organismul viitoarei mămici, în special de natură hormonală, ceea ce va duce la o sensibilitate crescută a pielii. Prin urmare, femeile însărcinate sunt mai predispuse la arsuri solare, pete sau pistrui. Problema este cu atât mai mare, cu cât imunitatea este mai scăzută pe parcursul celor 9 luni de sarcină, iar procesul de vindecare poate fi de durată mai lungă decât într-un caz obișnuit.

Nu doar mama are de suferit în urma unei expuneri necontrolate la soare, ci și dezvoltarea fătului este afectată. Razele UV pot afecta dezvoltarea neurologică a viitorului bebeluș, mai ales în primele 12 săptămâni din sarcină. În general, arsurile solare vin la pachet cu insolație sau febră, simptome ce afectează și fătul și pot duce la apariția defectelor congenitale.

Expunerea la soare și căldură în general favorizează pierderea apei din organism prin transpirație și duce la instalarea deshidratării. Temperaturile de peste 30 de grade pot contribui la pierderea unui litru de apă din organism, în doar 10 minute, lucru deosebit de periculos pentru o femeie însărcinată. Apa este vitală pentru funcționarea organismului, iar femeile însărcinate au nevoie de o cantitate suplimentară pentru a susține viața fătului. Un aport insuficient de lichide vine cu stări de amețeală, confuzie, ritm cardiac accelerat, dureri severe de cap și chiar riscul de leșin. De aceea, se recomandă evitarea băuturilor cu zahăr adăugat, care nu fac altceva decât să crească setea, și consumul regulat de apă la temperaturi de 23-24 de grade, o dată la 10-15 minute. Se vor evita băuturile cu gheață pentru că sunt eliminate extrem de rapid din organism și nu apucă să hidrateze la nivel celular.

Recomandări pentru evitarea arsurilor solare

Pentru a combate efectele dăunătoare ale expunerii la soare pe durata sarcinii trebuie respectate câteva reguli de prevenție. În primul rând, se va utiliza o cremă cu protecție solară cu factor de cel puțin 30. Aplicarea ei se face înainte de expunerea la soare, însă acest lucru nu este suficient. Crema trebuie reaplicată la fiecare două ore sau după contactul cu apa. E bine însă să acordăm o atenție sporită alegerii cremei adecvate, să o cumpărăm întotdeauna din farmacie și să menționăm că suntem în perioada sarcinii, pentru ca farmacista să ne facă cea mai bună recomandare.

Și hainele pe care le alegem au un rol important, așa că vara vom opta pentru materiale naturale, cum este bumbacul, care permit pielii să respire și mențin un confort termic sporit. Pălăria de plajă este accesoriul care nu trebuie să lipsească pentru a evita insolația.

Se recomandă evitarea intervalului orar 11:00-17:00 pentru expunerea la soare, atunci când radiațiile ultraviolete sunt cele mai puternice și se va opta pentru orele de dimineață sau după ora 17. O idee ar putea fi ca planificarea concediului să se facă pentru ultimele zile de vară, începutul de toamnă, atunci când soarele este mai puțin puternic. De asemenea, consumul de apă, fructe și legume proaspete sau supe, pot contribui la menținerea echilibrului hidric din organism și ajută la înlocuirea lichidelor pierdute prin transpirație.

Așadar, atâta vreme cât este făcută cu responsabilitate și măsură, expunerea la soare în timpul sarcinii nu afectează mama și fătul. Desigur, se vor respecta cu strictețe recomandările specialiștilor, ba chiar este obligatoriu să întrebăm medicul care supraveghează sarcina dacă este în regulă să ne expunem la soare. Bineînțeles, dacă viitoarea mămică nu se simte confortabil și nu suportă căldura resimțind o stare puternică de disconfort, e bine să își asculte corpul și să opteze pentru o destinație de vacanță mai puțin însorită.  
 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!