INTERVIU CU MOAȘA SENIOR CAMELIA IRIMIA

INTERVIU CU MOAȘA SENIOR CAMELIA IRIMIA
Cu peste 25 ani de experiență în sala de nașteri, moașa Camelia Irimia, vicepreședinte AMȘR, profesează într-un spital privat din Timișoara, cel mai mult timp petrecându-și-l în slujba gravidelor și a viitorilor părinți. Cu multiple competențe în ceea ce privește pregătirea prenatală, asistență la naștere și ingrijirile postnatale, militează pentru ca fiecare femeie să aibă o moașă la naștere.
De ce școli, cursuri și specializări are nevoie o moașă pentru a-și atinge adevăratul potențial?
Camelia Irimia: Pentru a putea profesa ca moașă este nevoie în primul rând de absolvirea unor studii medicale în specialitatea obstetrică-ginecologie, de nivel universitar sau școală sanitară postliceală în strânsă legătură cu empatia, perseverența și dăruirea față de profesie. Meseria de moașă impune pregătirea temeinică și necontenită în tot ceea ce privește pregătirea prenatală, asistență la naștere și îngrijirile postnatale.
Ce face o moașă pentru o femeie care urmează să nască? Dar după, pentru proaspată mămică și nou născut?
Camelia Irimia: În țara noastră, moașa poate să: educe sanitar femeia înainte de a avea o sarcină, să pregătească femeia pentru naștere, să supravegheze femeia în timpul travaliului, sa o ajute la naștere, să acorde sprijin și suport în alăptare, să sfătuiască proaspăta mămică despre tot ceea ce implică regimul igieno-alimentar în perioada alăptării, să acorde asistență și îngrijire nou născutului sănătos, protecție și suport în perioada postpartum, să sfătuiască corect femeia în ceea ce priveste contracepția și viața sexuală după naștere și, mult timp după aceasta, rămânând în familie.
Moașa poate fi regăsită în comunitate implicându-se activ în procesul de prevenție și mai apoi de îngrijire .
Ce parte a activității de moașă vă entuziasmează chiar și acum, după toți acești ani?
Camelia Irimia: Entuziasm îmi dă și acum nașterea în sine și momentul în care femeia, proaspăta mamă are primul contact extrauterin cu bebelușul său. Emoția și bucuria pe care acea imagine o transmite sunt de neprețuit.
08.10.2020  
 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!