1. Ce metode de gestionare a durerii recomandați?
- Analgezia prin inhalare - Se realizează cu Entonox sau gaz ilariant, inspirat de către parturientă în faza incipientă a durerii și pe toată perioada acesteia.
- Analgezia epidurală - Este o procedură realizată de medicul anestezist și care are un procent de abolire a disconfortului de 100%
- Puup Continous Analgesia sau PCA, o metodă relativ nouă în practica din țara noastră prin care, cu ajutorul unui dispozitiv medical montat tot de medicul anestezist, parturienta poate să-și dozeze singură doza de analgezic în funcție de gradul durerii, dar pastrând anumite limite dictate de protocolul metodei respective.
2. Considerati esențială prezența partenerului la naștere și de ce?
Prezența partenerului la naștere este una obligatorie din punctul meu de vedere pentru că acest lucru o face pe viitoarea mamă să aibă mai mare încredere în forțele ei, se consideră mai susținută și protejată din punct de vedere psihologic. De asemenea acesta poate să fie un suport fizic real prin ajutarea acesteia în abordarea pozițiilor și, nu în ultimul rând, el trebuie să fie acolo în momentul nașterii copilului lui pentru a se conecta cu acesta din primele clipe de viață, acest start în trei fiind foarte benefic atât pentru copil cât și pentru părinți.
3. Recomandați câteva metode alternative folosite în timpul travaliului.
Este studiat faptul că durerea din timpul travaliului și a nașterii are două caracteristici: una fizică pe care o resimțim și una psihologică dată de subconștient. Dacă reușim să stăpânim durerea la nivel mental, latura ei fizică o să fie resimțită la o scară mult mai mică. Acest lucru se poate realiza prin aplicarea metodelor alternative de gestionare a durerii și a travaliului în sine. Acestea sunt:
- Respirația - Respirând corect, parturienta (femeia aflată în travaliu) își distrage atenția de la durere și în același timp oferă fătului o cantitate suficientă de oxigen atât de necesară în timpul travaliului și al nașterii.
- Apa - Încă din antichitate femeile au folosit apa pentru a calma durerea din timpul nașterii. Apa conferă un confort prin simplu fapt că femeia se relaxează total iar durerea este resimțită la o scara mult mai mică.
- Pozițiile - Libertatea femeii de a-și alege poziția sau pozițiile în timpul travaliului și al nașterii este esențială, prin alegerea poziției pe care o simte a fi mai confortabilă și mai relaxantă, femeia resimte durerea mult mai puțin.
- Mingea, salteaua, benzile elastice, bările de susținere, scaunele speciale pentru naștere, au un rol important pentru că ajută la abordarea unor poziții gravitaționale cât mai comode și relaxante care îi dau confort femeii și care o fac să resimțită mai ușor durerea.
- Muzica și aromaterapia cu uleiuri esențiale sunt și ele benefice în timpul travaliului.
26.01.2021