1. Care credeți că sunt cele mai mari piedici pentru introducerea moașelor în procesul nașterii?
Camelia Irimia: Cea mai importantă piedică este chiar lipsa legislației. În lipsa unei legislații care să acorde drepturi profesionale moașelor acestea nu pot să-și desfășoare activitatea în mod corespunzător. O altă piedică constituie lipsa facultăților pentru moașe, care rând pe rând s-au închis. Un alt minus îl constituie lipsa informării femeilor din țara noastră cu privire la rolul moașei în viața lor și beneficiile pe care aceasta poate să le aducă în viața lor.
2. Care este diferența dintre o moașă și o doulă?
Camelia Irimia: Diferența dinte o moașă și o doulă este mare deși ambele fac parte din echipa care se ocupă de sarcină, naștere și de îngrijirile postpartum. Moașa este o profesionistă care a urmat cursurile unei facultăți de moașe sau școli de obstetrică-ginecologie, iar doula este formată printr-un program scurt de tip curs. Rolul lor este diferit dar esențial în actul nașterii. Moașa este profesionista care poate să urmărească o sarcină fiziologică, să asiste nașterile naturale, să acorde asistență medicală specializată atât mamei cât și bebelușului sănătos. Doula pregătește psihologic femeia pentru naștere, o poate susține în timpul travaliului și după naștere, fără a interveni în actul nașterii sau în procedurile medicale.
3. Care este cea mai mare preconcepție a românilor referitoare la naștere?
Camelia Irimia: Cea mai mare preconcepție cu privire la nașterea naturală se referă la faptul că este un moment greu, dureros și înfricoșător. Rolul moașei este esențial în educația viitoarelor mămici pentru a putea înlătura preconcepțiile în legătură cu sarcina, nașterea, alăptarea și îngrijirilor postpartum.
27.10.2020