DESPRE MITURI ÎN CREȘTEREA BEBELUȘULUI ȘI NU NUMAI, CU MOAȘA SENIOR CAMELIA IRIMIA

DESPRE MITURI ÎN CREȘTEREA BEBELUȘULUI ȘI NU NUMAI, CU MOAȘA SENIOR CAMELIA IRIMIA

1.Care sunt cele mai mari provocări care apar în meseria de moașa?

Camelia Irimia: Una dintre cele mai mari provocări este chiar momentul în care alegi aceasta meserie deoarece în tara noastră aceasta nu este pe deplin legalizată deși există în nomenclatorul de meserii COR.
Apoi urmează provocări legate de pregătirea profesională, nu toate moașele care își exercită activitatea în aceasta meserie pot să se pregătească corespunzător standardelor din țările civilizate. Un procent destul de mic au acces la cursuri de formare profesională, iar acest lucru se regăsește în relația cu femeile însărcinate. Pentru mine cea mai mare provocare în cariera de moașă a fost momentul în care a trebuit sa ies din zona rigidă în care m-am format profesional și să accept că femeia își dorește alături de echipa medicală (medic, moașă) și alte persoane cu rol în actul nasterii (dulă, consultanți, educatori prenatali). Rămâne încă o provocare lupta pentru profesie și pentru cunoașterea rolului moașei în viața femeii și în echipa de obstetrică. Legalizarea profesiei și lupta pentru reînființarea facultăților de moașe, închise în aproape toată țara.
 

2.Care sunt cele mai frecvente mituri legate de îngrijirea bebeluşului?

Camelia Irimia: Cele mai frecvente mituri legate de îngrijirea bebelușilor sunt:
# Nu îi dau suzetă că își strică maxilarul
Suzetele ortodontice cu măsuri corespunzătoare vârstei de creștere a copilului nu sunt contra indicate și previn de multe ori dependența de a suge degetul foarte fregventă în rândul bebelușilor.
# Nu sunt de acord cu folosirea tetinei și a sticlelor pentru completarea alimentație deoarece bebelușul nu o să mai sugă
Este foarte important ca bebelușul să sugă doar la sân. Sunt însă diferite situații care fac ca acest lucru să nu poată fi posibil din prima clipă cum are fi: probleme de sănătate ale mamei sau chiar ale bebelușului, prematuritate, instalarea tardivă a lactației, probleme legate de structura glandei mamare sau a sânului. Până când toate aceste probleme își găsesc rezolvarea cu ajutorul profesioniștilor, copilul trebuie să fie hrănit. Cel mai bun lucru este sa-l hrănim cu lapte matern dacă el există, iar în situații extreme chiar și cu formulă, dar folosind doar un singur tip de tetină care redă cel mai bine mamelonul. Să evităm folosirea mai multor tipuri de tetine și sticle tocmai pentru a nu deruta nou născutul și pentru a ajuta să se ajungă cât mai repede la alimentația exclusivă la sân.
# Nu este voie să tăiem unghiile copilului în primele săptămâni de viață să nu își deprindă când se face mare un obicei de a își însuși ce nu îi aparține
Într-adevăr tăierea unghiilor nu este indicată în prima săptămână de viață doarece ele sunt foarte aderente pe pulpa degetului și pot apărea inflamații ale zonei, în unele cazuri destul de însemnate care necesită apoi tratament.
Este indicată tăierea unghiilor după 7 zile cu o foarfecă specială pentru bebeluși în prealabil dezinfectată și când bebelușul doarme, pentru a preîntâmpina accidentele care pot apărea. Pentru ca nou născutul să nu se zgârie cu unghiile, putem să folosim mănușile speciale pentru acest lucru.
# Dacă nou născutul nu se atașează în primele zile la sân, nu o să se mai atașeze niciodată
Acești copii o să se atașeze atunci când secreția lactată se mărește cantitativ, cu perseverență, calm și ajutor din partea moașei, proaspăta mămica o să reușească să alăpteze.
 

3. Credeţi că sistemul medical are responsabilitatea educării viitorilor părinţi?

Camelia Irimia: Da. Cred că o mai mare implicare din partea sistemului de sănătate în educație viitorilor părinți ar însemna un plus atât pentru părinți cât și pentru echipa medicală. Pregătirea eficientă și profesionistă pentru naștere și îngrijirea nou născutului face ca relația părințiilor cu echipa medicală să fie una constructivă și eficientă.
Eu cred că până la implementarea unor programe naționale de educație a viitorilor părinți, noi cei implicați în actul nașteri și al îngrijirii bebelușilor avem obligația morală să ne implică atât cât ne stă în putere în educația pre și post natală în vederea reducerii mortalității materno-fetale, a abandonului nou născuțiilor, a scăderii numărului de mame minore, reducerii ratei avorturilor la cerere, a prevenirii nașterilor premature.
 15.10.2020  

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!