Relația copilului cu apă – cum o dezvoltăm încă din primele săptămâni

Relația copilului cu apă – cum o dezvoltăm încă din primele săptămâni
Suntem în proporție de mai bine de 60% apă, iar la naștere conținutul este chiar și mai mare – de 75%. Venim pe lume dintr-un mediu lichid, de aici și popularitatea nașterii în apă, deci este simplu de înțeles că suntem toată viața într-o conexiune directă cu acest lichid esențial pentru organism. De aceea este bine să încurajăm relația dintre el și cel mic, pentru ca acesta să nu se teamă și să poată învăța în viitor să înoate, cu mai multă ușurință. Majoritatea copiilor iubesc apa, iar băile zilnice pot deveni o activitate distractivă, cu câteva jucării inspirate și răbdarea părinților. În plus, apa are și un efect calmant asupra celui mic, astfel că îl poate liniști și poate contribui la un somn mai profund și mai odihnitor.

Prima băiță a celui mic

În primele zile de viață, organismul fragil al bebelușului creează emoții pentru orice părinte atunci când e timpul pentru băiță. E bine de știut că nu există o rețetă standard care să funcționeze pentru toată lumea și că fiecare părinte va trebui să găsească rutina potrivită pentru această activitate. Totuși, câteva recomandări se pot dovedi de folos:
- Nu există un moment potrivit pentru prima baie - un nou-născut nu are nevoie să fie spălat imediat, deci poți alege ce funcționează pentru amândoi.
- Poți să găsești și alte alternative – nu e necesar să îi faci baie în cădiță din prima clipă, bebelușul poate fi curățat cu un prosop curat înmuiat în apă.
- Alege temperatura optimă – adică 32 de grade, atât în cameră, cât și a apei.
De asemenea, există câteva produse în care e indicat să investești pentru ca totul să fie mai simplu și eficient, cum ar fi: un prosop mare, un flanel moale, tampoane de vată, săpun pentru bebeluși sau ulei de băiță pentru bebeluși, șampon care nu irită ochii, un pieptănel sau o perie pentru bebeluși, termometru, lighean sau cădiță, ulei de baie, șervețele umede, hăinuțe curate și scutec de schimb.
Foarte important este să reții că pielea bebelușului este extrem de delicată și are nevoie de protecție adecvată, de aceea se vor evita produsele pe a căror etichetă apar următoarele ingrediente:
- Sulfați;
- Sodium lauryl;
- Arome;
- Parfumuri artificiale;
- Alcool etilic;
- Alcool metilic;
- Fenoxietanol;
- Coloranți;
- Ftalati;
- Parabeni;
- Clor.

Beneficiile băiței

Exista câteva avantaje ale băiței la bebeluș pe care toți părinții le sesizează:
- Consolidează relația bebeluș-părinte pentru că se transformă într-un moment de intimitate specific familiei voastre.
- Este o experiență în sine deoarece copilul învață să se bucure de apă, simte senzații noi, se bucură de atingerea mamei și a apei.
- Îl calmează și îl relaxează pe cel mic.
- Induce somnul, iar copilul va adormi mult mai repede.
După baie, bebelușul se înfășoară într-un prosop mare cu glugă, special destinat bebelușilor sau pur și simplu într-un prosop mare de plajă. Apoi pielea bebelușului se usucă tamponându-l delicat cu prosopul. Usucă-i părul și piaptănă-l cu o perie moale de păr natural, apoi pune-i căciulița de bumbac pe cap. Aplică-i crema specială pe funduleț și organele genitale. Atunci când pielea bebelușului necesită acest lucru, trebuie să o hidratăm cu un ulei special pentru bebeluși sau cu balsam/cremă pentru sugari.

Cum dezvoltăm relația copilului cu apa

Pentru a ne asigura că cel mic va iubi apa, trebuie să îi facem cunoștință cu ea încă din primele zile și să ne asigurăm că experiența este una cât mai plăcută, iar momentul băiței se va transforma într-unul foarte așteptat. De aceea, e necesară multă răbdare, dând timp bebelușului să se obișnuiască cu apa și să înceapă să o îndrăgească. Apoi, după ce se simte în siguranță, va privi totul ca pe ceva relaxant și familiar. Baia este și o ocazie de a-i răsfăța simțurile, așa că poți opta pentru câteva picături de ulei esențial puse în apă.
După aceea, putem intra în etapa în care băița este nu doar prilej de igienizare și calmare, ci și un loc de distracție și acumulare de senzații și experiențe noi. Prin alegerea unor jucării potrivite care să îl ajute să descopere lumea care îl înconjoară, în timp ce se joacă, bebelușul va dezvolta o relație și mai strânsă cu apă. Jucăriile Yookidoo cuprind produse special destinate băii bebelușului care îl duc pe cel mic într-o călătorie unică alcătuită din încercări și eșecuri care implică simțurile, stimulează mintea și corpul și favorizează creșterea continuă a bebelușului - fizic, emoțional și intelectual. Copilul învață despre puterea și proprietățile apei și despre principiul cauză-efect, totul în timp ce se joacă.
 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!