Depășirea problemelor de alăptare
Alăptarea este una dintre cele mai speciale și pline de satisfacții experiențe din viața ta și majoritatea problemelor de alăptare pot fi evitate prin prinderea corectă a sânului și alăptarea la cerere.
Iată câteva soluții la cele mai întâlnite griji:
Alăptarea cu mameloane iritate/dureroase/crăpate/sângerânde
Următoarele situații indică faptul că bebelușul nu prinde suficient de mult sânul. Este important să ceri ajutor specializat pentru a îmbunătăți prinderea sânului.
Mamelon iritat sau dureros
- Mamelonul este extrem de sensibil.
Alăptarea este neobișnuit de dureroasă.
- Mamelonul este dureros și inflamat fără semne vizibile de deteriorare.
- Prinderea sânului provoacă durere; durerea scade în timpul alăptării.
Sângerare sau vezicule cu sânge
- Au apărut vezicule, inclusiv vezicule pline cu sânge.
- În timp ce bebelușul suge de la sân se poate forma un vid puternic.
- O durere puternică la prinderea sânului, ce persistă de obicei pe toată durata alăptării.
- Bebelușul poate scuipa lapte cu firicele de sânge
Crăpături
- Crăpături pe vârful sau pe partea laterală a mamelonului.
- Mamelonul arată ca și cum ar fi crăpat, piele uscată.
- Este dureros la atingere sau când suge bebelușul.
- În acest caz, bebelușul poate chiar scuipa lapte cu firicele de sânge.
Sfaturi care te pot ajuta să te vindeci
- Verifică poziția și prinderea sânului (vezi pagina 9). Cere sfaturi cu privire la poziție și prinderea sânului din partea moașei, asistentului maternal sau susținătoarei tale în alăptare.
- Alăptează mai întâi pe partea mai puțin dureroasă după care, când laptele începe să curgă, mută bebelușul la celălalt sân.
- Folosește și schimbă periodic tampoane de sân foarte absorbante și respirabile pentru a evita infecțiile.
93% dintre mame spun că Lanolina LansinohHPA®
le-a calmat durerile de mameloane în aceeași zi*
Angorjare – formarea unei cantități excesive de lapte în sân.
Este normal să simți sânii calzi, tari și sensibili când se umplu la început cu lapte, timp de aproximativ 3 zile de la nașterea bebelușului. Totuși, dacă simți că sânii sunt fierbinți, tari și inflamați, este posibil ca sânii să se fi umplut prea tare.
Dacă lași situația nerezolvată, se poate ajunge la alte probleme cum ar fi reducerea cantității de lapte sau mastită.
Când ai sânul angorjat poate fi foarte dificil să lași bebelușul să prindă sânul eficient. Dacă vei extrage ușor puțin lapte la începutul alăptărilor pentru a înmuia mamelonul vei ajuta bebelușul să prindă mai ușor sânul și să se hrănească mai eficient. După alăptare, dacă sânii rămân plini, extrage în continuare lapte pentru a înmuia sânul până când îl simți confortabil și astfel vei evita staza laptelui (acumularea laptelui), lucru care poate reduce producția de lapte viitoare. Încălzirea sânilor înainte de alăptare/extragerea laptelui poate ajuta laptele să curgă mai ușor.
Canale înfundate
Un canal înfundat este o zonă a sânului în care laptele matern este blocat. Vei observa de obicei un nodul tare la atingere, poți simți ca niște cuișoare ce fac zona mai sensibilă, fierbinte, inflamată sau înroşită, deși poate exista sensibilitate sau durere fără să existe noduli. Un canal înfundat se poate simți mai sensibil înainte de alăptare și mai puțin sensibil după alăptare deoarece puterea bebelușului care se hrănește la sân poate drena o parte a canalului înfundat. De asemenea, mama poate simți sensibilitate între alăptări pe măsură ce se acumulează laptele. Deși nu se întâmplă așa întotdeauna, mama poate face uneori o febră ușoară (sub 101,3°F/38,5°C).
De îndată ce ți-ai dat seama că ai un canal înfundat, alăptează-ți bebelușul frecvent începând cu sânul afectat. Recunoașterea cu întârziere și/sau luarea tardivă a măsurilor de prevenție ar putea duce la congestionarea sânilor, ceea ce poate duce la mastită.
Dacă crezi că ai un canal înfundat:
- Continuă să alăptezi și asigură-ți odină și alimentație adecvate.
- Alăptează des pentru a goli laptele din sânul afectat.
- Folosește căldura și masajul delicat pe zona afectată înainte și în timpul alăptării pentru a încuraja curgerea laptelui. Folosește comprese încălzite cum ar fi perniţele Terapiei pentru sâni 3 în 1 Lansinoh® THERA°PEARL® înainte de sesiunile de alăptare pentru a încuraja laptele să curgă și a elibera canalul înfundat.
- Evită să porți haine strâmte și sutiene cu sârmă.
- Alăptează mai întâi de la sânul cu canal înfundat deoarece suptul puternic al bebelușului de la începutul sesiunii de alăptare poate ajuta la drenarea zonei blocate.
- După alăptare, extrage manual sau cu o pompă orice lapte rămas în sâni pentru a te asigura că sânii au fost goliți.
- Folosește comprese reci, cum ar fi perniţele Terapiei pentru sâni 3 în 1 Lansinoh® THERA°PEARL® între sesiunile de alăptare pentru a alina durerile și a reduce inflamația.
Mastita
Mastita este o afecțiune ce poate fi caracterizată prin simptome similare gripei, precum durerile, temperatură crescută (febră), frisoane și oboseală. De obicei apare la un singur sân. Sânul afectat este foarte roșu, dureros și umflat. De obicei este cauzată de o infecție bacteriană. Mastita apare de obicei în primele trei luni de la naștere, dar ar putea apărea oricând în perioada alăptării. Dacă problema nu este rezolvată în primele 12-24 de ore, este posibil să trebuiască să treci pe antibiotice. Este important să te consulți cu un consilier în alăptare sau cu medicul tău pentru a te asigura că nu întrerupi inutil alăptarea și că medicația prescrisă este compatibilă cu alăptarea.
Tratament
Dacă crezi că ai mastită, mergi neapărat la medicul de familie. Acesta va prescrie în mod obișnuit un antibiotic care poate fi
administrat în timp ce alăptezi și nu afectează negativ bebelușul, astfel încât să nu fii nevoită să oprești alăptarea. Tratamentul mastitei ar trebui să presupună să stai în pat, o terapie de ținere sub control a febrei și aplicarea de comprese calde (pentru a reduce congestia și a încuraja coborârea laptelui) și comprese reci (pentru a reduce durerea și inflamația datorate congestiei).
Dacă crezi că ai mastită:
- Continuă să alăptezi și asigură-ți odină, hidratare și alimentație adecvate.
- Alăptează des pentru a goli sânul. Dacă bebelușul nu vrea să sugă de la unul dintre sâni, continuă să extragi laptele pentru a menține secreția de lapte.
- Folosește căldura și masajul delicat pe zona afectată înainte și în timpul alăptării pentru a încuraja curgerea laptelui.
- Lărgește haine strâmte sau sutienele.
Mameloane plate sau ombilicate
Mărimea și forma mameloanelor și a sânilor variază considerabil între femei. Acest lucru nu prea contează pentru capacitatea de a alăpta – deși, dacă unul sau ambele mameloane sunt plate sau ombilicate, ar putea fi nevoie de ceva mai mult timp pentru a reuși alăptarea în primele zile.
Înainte de a pune bebelușul la sân:
- Masează mamelonul și areola și asigură-te că bebelușul se află într-o poziție de alăptare.
- Încearcă să-ți așezi degetul mare și arătătorul de o parte și de alta a areolei (pielea de culoare mai închisă din jurul mamelonului) și să apeși ușor spre interior. Alternativ, poți folosi un corector pentru mamelon pentru a ajuta la formarea mamelonului.
- Pune bebelușul la sân ca de obicei.
Întreabă-ți moașa sau consilierul în alăptare despre soluțiile disponibile pentru a forma mamelonul încă din timpul sarcinii, ca de exemplu Lansinoh® LatchAssist™, care trage ușor afară mamelonul, sau protectoarele de mamelon Lansinoh®, care sunt instrumente eficiente în abordarea problemelor de prindere a sânului pe termen scurt, inclusiv mameloanele ombilicate.
Le recomandăm tuturor mamelor să se consulte cu un medic sau cu un expert în alăptare înainte și în timpul utilizării unui protector de mamelon. Protectoarele de mamelor sunt concepute pentru a aborda problemele de prindere a sânului pe termen scurt, până la rezolvarea problemei preexistente.
Lasă un răspuns