Administrarea medicamentelor în timpul sarcinii

Administrarea medicamentelor în timpul sarcinii
Una dintre numeroasele provocări ale femeilor însărcinate este gestionarea durerilor sau a diferitelor afecțiuni și administrarea medicamentelor. Se impune o atenție sporită pentru ca pastilele pe care le luăm să nu facă mai mult rău decât bine, atât pentru viitoarea mamă, cât și pentru făt. Este bine de știut că există anumite categorii de medicamente care se pot folosi în sarcină, evident sub prescripția atentă a medicului de specialitate și în doza recomandată, iar unele sunt total interzise. Acestea pot declanșa complicații în sarcină, chiar dacă gravida își dorește doar să trateze o banală durere de cap.

Informarea, primul pas

Înainte de a administra orice medicament - vorbește cu medicul tău! Indiferent că vorbim despre o răceală, un tratament mai complex sau chiar niște suplimente alimentare sau vitamine, nicio pastilă nu trebuie să treacă fără acordul unui medic. Mai mult, odată ce ai aflat că ești însărcinată, se impune o discuție în care să atingi și această temă: Cum se modifică medicația? În ce mod este afectat bebelușul de pastilele pe care le iau? Ce medicamente sunt de evitat atât în sarcină, cât și în perioada alăptării? Doza administrată se modifică? Internetul abundă în informații și recomandări și cu siguranță tentația de a întreba alte mămici este mare. Însă pentru a avea cele mai bune informații, acestea trebuie să vină exclusiv din surse credibile.

Un subiect atât de delicat precum sarcina și administrarea de medicamente nu poate fi tratat cu superficialitate, deoarece medicamentele pot acționa asupra bebelușului prin mai multe mecanisme:
- Direct, asupra embrionului
- La nivelul placentei, modificând schimbul de oxigen și substanțe nutritive dintre mamă și copil
- Asupra uterului, fapt ce va determina scăderea sau chiar lipsa oxigenării bebelușului

Medicamente interzise în sarcină

Cea mai sensibilă perioadă din sarcină este primul trimestru, atunci când fătul este în formare. Administrarea de medicamente din categoria celor interzise în această etapă poate duce chiar la pierderea sarcinii, avertizează specialiștii. În această categorie, includem:
- antibioticele
- aspirina
- citostaticele
- chinina
- diazepamul
- doxicilina și tetraciclina
- fenobarbitalul
- kanamicina
- litiu
- penicilamina
- streptomicina

Există și medicamente care afectează fătul, prin urmare nu ar trebui să fie administrate în perioada sarcinii, neexistând teste suficiente care să le dovedească siguranța, parte din ele fiind: acidul nalidixic, carbonatul de calciu, ciprofloxacinul și norfloxacinul, omeprazolul sau ketoconazolul. O listă completă va putea fi furnizată întotdeauna de medicul de specialitate.

Gripa în sarcină

Complicațiile în caz de gripă pot apărea mai ales în primele săptămâni de sarcină, de aceea este foarte important ca viitoarea mămică să se trateze numai pe baza recomandărilor venite de la medicul obstetrician. Cea mai sigură soluție pentru a trata gripa în sarcină este administrarea de paracetamol, care va reduce simptomele, în special durerea și febra. Nu există dovezi clare că paracetamolul ar avea efecte nocive asupra bebelușilor, dar ca orice alt medicament utilizat în timpul sarcinii, ar trebui administrat în cele mai mici doze eficiente și pentru cea mai scurtă perioadă posibilă. Însă cea mai sigură metodă pentru a te proteja împotriva gripei o reprezintă prevenția.

Gripa în perioada sarcinii poate duce la complicații severe, de aceea medicii specialiști ne recomandă prevenție maximă. Câteva sfaturi pentru a ține departe virozele respiratorii, atât de comune în special în sezonul rece, includ:

- spălarea frecventă a mâinilor cu un săpun antibacterian
- dezinfectarea frecventă a obiectelor de uz curent
- evitarea aglomerațiilor și a persoanelor infectate
- folosirea unei batiste de unică folosință pentru strănut sau tușit
- o alimentație sănătoasă, bogată în fructe și legume proaspete
- o hidratare adecvată prin consum de apă și ceai neîndulcit
- aerisirea încăperilor de câteva ori pe zi
- o îmbrăcăminte adecvată sezonului pentru a evita frigul, dar și supraîncălzirea

Multe femei însărcinate apelează la produse naturale pentru calmarea cefaleei, a senzației de greață sau a altor simptome legate de sarcină, care deși permise, nu au fost testate nici măcar pe femei obișnuite, cu atât mai puțin pe cele însărcinate. De aceea este foarte important să ne adresăm medicului specialist înainte de administrarea acestor produse. Acesta va recomanda un produs numai în condițiile în care este sigur și eficient.
De reținut este deci că orice disconfort, durere sau afecțiune cu care se confruntă o femeie însărcinată, impune un diagnostic clar și un tratament avizat de către un medic. Nicio rețetă nu se ia după ureche, deoarece complicațiile pot fi mai multe decât beneficiile, unele dintre ele fiind chiar fatale pentru evoluția sarcinii și pentru sănătatea mamei. Cea mai bună variantă este să evităm problemele de sănătate printr-o alimentație corespunzătoare, multă odihnă, menținerea stresului la cote joase și evitarea persoanelor care ne pot transmite virusuri sau bacterii. Masajul, somnul odihnitor, consumul de apă și fructe, sunt reale ajutoare în această perioadă.

 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!