Alăptarea și erupția dentară - 4 recomandări de la specialist

Alăptarea și erupția dentară - 4 recomandări de la specialist
Erupția dentară este o cauză foarte des întâlnită a comportamentului agitat la bebelușii între vârsta de 6 luni și 2 ani, fapt ce le poate face pe multe dintre mămici să se întrebe dacă ar trebui să întrerupă sau nu alăptarea, în această perioadă. Răspunsul specialiștilor este foarta clar, NU.

Semnele rupției dentare

Senzația dată de erupția dinților poate crește secreția de salivă (așa se explică și salivația abundentă), poate da dureri de maxilar și o presiune neplăcută exercitată de dinții care încep să împingă în gingii. Pentru a contracara și a trece peste aceste senzații, bebelușul ar putea simți nevoia să muște și să mestece lucruri, așa că multe femei se tem ca mameloanele să nu le fie rănite în această perioadă.
Alte semne care anunță erupția dentară includ:
- înroșirea gingiilor
- durere;
- inflamarea gingiilor;
- frecarea obrazului, ochilor sau urechii din cauza durerii;
- stări de neliniște și somn agitat;
- refuzul de a mânca, din cauza faptului că gingiile sunt inflamate;
- nevoia de a mesteca diferite obiecte tari sau jucării;
- introducerea constantă a mâinilor în gură.

Recomandări pentru alăptarea în timpul erupției dentare de la moașa Irimia Camelia

Un bebeluș care suge activ nu poate să muște fizic mamelonul deoarece limba acoperă dinții de jos atunci când sânul este prins corect. Unii bebeluși nici nu încearcă să muște mamelonul cu dinții, însă dacă mestecarea și mușcarea mameloanelor devin o problemă, ce poți face este să-ți observi copilul cu atenție pentru a vedea când a terminat suptul activ. Există și câteva recomandări pe care specialiștii precum moașa Irimia Camelia le oferă mămicilor care alăptează în timpul erupției dentare:
1. Oferă alternative de mestecat - Odată ce observi semne de încetinire la sân, desprinde bebelușul de la sân introducând ușor un deget curat prin colțul gurii sale. În acest moment, oferirea unei alternative de mestecat poate funcționa bine ca măsură de prevenție. Dacă sugarul  are tendința să mestece și să muște sânul la începutul alăptării, se folosesc aceleași măsuri înainte de a începe alăptarea. Obiectele potrivite ca alternativă la mestecat și mușcat sunt jucării cu răcire, special create în acest scop, sau țesături ținute la congelator pentru calmarea disconfortului dat de erupția dentară.
2. Desprinde-l de la sân - Uneori bebelușii încearcă să își testeze noii dinți și noua senzație din gură și din maxilar mușcând fără prea multe avertismente. Introducerea degetului între gingiile bebelușului în spatele dinților ajută în general la extragerea mamelonului din gură, dar dacă această manevră nu funcționează, o altă metodă eficientă este să presezi bebelușul peste sân deoarece acesta va fi nevoit să deschidă gura pentru a respira, desprinzându-se astfel singur.
3. Comunică - Dacă vei încheia sesiunea de alăptare explicându-i bebelușului că doare dacă te mușcă, vei transmite în general mesajul că mușcatul și alăptatul nu pot coexista. Probabil va fi nevoie de câteva repetiții, însă până la urmă bebelușul va înțelege că dacă mușcă, alăptarea se va opri temporar.

Erupția dentară poate să determine refuzul de a suge din cauza disconfortului bucal resimțit. În acest caz, poate fi de ajutor să i se ofere sânul atunci când bebelușul este liniștit, decât să alăptezi în perioadele de neliniște. În cazul în care îmbrățișările, răbdarea și metodele alternative de a calma disconfortul nu au avut efect, ar putea fi potrivit să îi fie administrate analgezice celui mic, evident sub îndrumarea medicului.
În această perioadă de schimbări, un real ajutor este menținerea unei prinderi corecte a mamelonului și poziționarea bebelușului la sân. Odată ce faza inițială de testare a noilor dinți a trecut, alăptarea va constitui un instrument eficient de a calma  disconfortul micuțului, atât noaptea, cât și ziua.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!