PLANUL DE NAȘTERE

PLANUL DE NAȘTERE
Moașa senior Camelia Irimia răspunde la câteva întrebări legate de Planul nașterii.  

1. Planul de naștere este agreat sau nu în maternitățile din România și ce reprezintă acesta?

Planul de naștere reprezintă preferințele viitorilor părinți în ceea ce privește actul nașterii naturale. Este puțin întâlnit în maternitățile din România deoarece în unele situații cerințele părinților nu pot fi pe deplin acceptate, ele trecând limita medicală și uneori chiar cea legală.
 

2. Ce cuprinde?

El cuprinde de multe ori informațiile și preferințele viitorilor părinți legate de nașterea naturală. Acesta poate fi modificat în timpul travaliului în funcție de situațiile care pot apărea.
Poate cuprinde:
  • solicitări preinternare (de exemplu, toate acordurile și formularele necesare în momentul internării să fie semnate înaintea începerii travaliului, pentru a evita eventualele neplăceri);
  • solicitări internare (de exemplu, personalul să aibă răbdare, să prezinte deschidere față de nevoile parturientei, să fie prezentă la naștere o echipă care să agreeze nașterea naturală blândă);
  • solicitări în timpul nașterii (de exemplu, personalul să aibă răbdare, ințelegere, să fie capabil și deschis să accepte pozițiile care facilitează coborârea bebelușului și lucruri ce vizează anumite tehnici medicale care pot fi aplicate la naștere, cum ar fi epiziotomia, secționarea cordonului ombilical, dirijarea medicamentoasă a delivrentei placentei și administrarea de soluții medicamentoase);
  • solicitări după naștere (de exemplu, mama să primească copilul imediat după naștere, tatăl să țină în brațe bebelușul);
  • solicitări pentru copil (de exemplu, administrara Vitaminei K picături, să nu fie îndepărtat vernixul bebelușului, să ramână cu mama și alăptarea exclusivă la sân).

3. Cine l-a implementat mai întâi si de ce?

A fost implementat mai întâi în Satele Unite ale Americii. Poate aduce informații utile cu privire la preferințele părinților în ceea ce privește actul nașterii. Poate aduce beneficii în abordarea psihologică a nașterii, iar din punct de vedere al actului medical, acesta să fie efectuat conform protocoalelor și tehnicilor legale, pentru a nu pune în pericol viața mamei și a bebelușului.
 

4. Este benefic în ceea ce privește actul medical?

Planul de naștere este bine să fie realizat înainte cu câteva săptămâni de naștere și să fie elaborat de către cei doi părinți împreună cu obstetricianul sau moașa, deoarece acesta trebuie să reflecte și aspecte legate de starea sănătății mamei și a copilului.
 

5. Când este oportun de realizat și cine îl concepe?

Poate fi foarte benefic pentru realizarea condițiilor în care se desfășoară nașterea (apă sau condiții ambientale), aduce un plus de siguranță din punct de vedere psihologic, dar nu aduce beneficii actului medical, pentru ca dacă apar complicații, echipa trebuie să facă tot ceea ce se poate din punct de vedere medical pentru ca nașterea să se termine în favoarea sănătății mamei și a copilului.
 

6. Poate fi o anexă a foii de observație clinică?

Planul de naștere în Romania nu constituie din punct de vedere legal o anexă a foii de observație clinice obstetricale, dar este tot mai des certut de către viitoarele mămici.
 04.05.2021  

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!