STOCAREA LAPTELUI MATERN

STOCAREA LAPTELUI MATERN
Moașa senior Camelia Irimia ne vorbește în cele ce urmează despre stocarea laptelui matern.

Deși legislația din România prevede înființarea băncilor de stocare a laptelui matern, acestea lipsesc cu desăvârșire din spitalele unde sunt îngrijiți bebeluși, dar și din cadrul comunităților unde aceste centre ar fi necesar să existe. În țara noastră, laptele matern este stocat doar la domiciliu de către mămici în congelatoarele casnice. În cele ce urmează o să punctez câteva aspecte sugestive referitoare la colectarea și stocarea laptelui matern.
În majoritatea cazurilor, corpul matern secretă o cantitate suficientă de lapte în funcție de nevoile copilului. Sunt însă situații în care este necesară colectarea și stocarea acestuia. Amintim câteva situatii în care mama este nevoita să facă acest lucru:
  • situații în care mama este nevoită să stea despărțită de bebeluș
  • probleme de sănătate ale bebelușului, situație care face ca acesta sa nu poată suge
  • programul de lucru al mamei 
  • greva suptului
În cele ce urmează o să punctez câteva aspecte de care mămicile să țină cont în cazul colectării și stocării laptelui:
  • spălarea cu rigurozitate a mâinilor și a sânilor, cu apă și săpun
  • îndepărtarea unguentelor aplicate la nivelul mameloanelor
  • mulgerea sânului de preferat cu mâna sau pompa, aceasta fiind spălată și dezinfectată în prealabil 
  • în cazul în care depozitarea se face la frigider, colectarea se efectuează în recipiente curate, uscare și sterilizate cu capac, care vor fi etichetate cu data și ora colectării, acestea pot fi depozitate doar 24h în frigider
  • daca cantitatea de lapte matern este foarte mare, este necesară stocarea acestuia în congelator, de data aceasta în pungi speciale pentru acest lucru, care vor fi etichetate de asemenea cu data și ora colectării, valabile 60 zile.

Când laptele trebuie oferit copilului, acesta se va încălzi sau decongela în bain marie, pentru a preveni degradarea acestuia.
Dacă colectarea se face înainte de alimentație, mămicile trebuie să știe că acesta nu poate rămâne la temperatura camerei decât 2 ore.
În concluzie, este necesar ca factorii decizionali să ia în serios înființarea și organizarea băncilor de lapte matern pentru ca toți bebelușii, chiar și cei ai căror mame nu pot alăpta, să poată beneficia de acest ,,aur alb" cu rol foarte important în buna creștere și dezvoltare a bebelușilor. 
                                                                                                                                                                                                                                                    02.02.2021  

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!